SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 1144 >>

DEVAM: 239-242. Bayram Günü Hutbesi (Okumak)

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عُبَيْدٍ حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ زَيْدٍ عَنْ أَيُّوبَ عَنْ عَطَاءٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ فِي هَذَا الْحَدِيثِ قَالَ فَجَعَلَتْ الْمَرْأَةُ تُعْطِي الْقُرْطَ وَالْخَاتَمَ وَجَعَلَ بِلَالٌ يَجْعَلُهُ فِي كِسَائِهِ قَالَ فَقَسَمَهُ عَلَى فُقَرَاءِ الْمُسْلِمِينَ

 

Hammâd b. Zeyd, Eyyûb'dan; Eyyûb, Atâ'dan; o da İbn Abbâs (r.a.)'dan bu (önceki 1143.) hadisi rivayet etti. Bu rivayette İbn Ab-bâs şöyle dedi: Kadınlar küpe ve yüzük(leri) atmaya, Bilâl de onları torbasına doldurmaya başladı. Resûlullah (s.a.v.) de onları (toplanan ziynetleri) müslümanların fakirlerine paylaştırdı.

 

 

İzah:

Son üç rivayet haddizatında aynı hadisin farklı nakilleridir.Her üçünün de ilk üç râvisi aynı zatlardır. Metinlerde görüldüğü gibi bunlar, sırasıyla İbn Abbâs (r.a.) Atâ ve Eyyûb'tür. Eyyûb'ten sonraki râvide sened değişmeye başlamıştır. Hadiste Eyyûb'tan sonra olan zat, ilkinde Şu'be, ikincisinde Abdulvâris sonuncusunda da Hammâd b. Zeyd'dir. Rivayetlerde, râvilerin yanısıra ifade yönünden de bazı farklılık­lar göze çarpmaktadır. Ancak bu, hükme tesir edecek mâhiyette bir değişik­lik değildir.

 

Bu babın tüm hadisleri, bayram namazının hutbeden Önce olduğunu gös­termektedir.

 

Kadı Iyaz; "Bu,-ulemâ arasında ittifak edilen bir noktadır. Bu konuda imamlar arasında hiç bir görüş,ayrılığı mevcut değildir. Resûlullah (s.a.v.)'in ve Hulefâ-i Râşidîn'in tatbikatı da bu şekildedir" der.

 

Irakî, "Namazın hutbeden önce olması bütün ulemânm görüşüdür" der­ken; İbn Kudâme şunları söylemiştir: "Bu konuda Benû Ümeyye'nin dışın­da müslümanlar arasında bir ihtilâf bilmiyorum. Benû Ümeyye'nin ihtilâfına da itibar edilmez. Çünkü icmâ onların tatbikatından önce gerçekleşmiştir. Üstelik onların yaptığı sünnete aykırıdır."

 

Bu ifâdelerden anladığımıza göre Ömer, Osman, Îbnu'z-Zübeyr ve Mu-âviye (Allah hepsinden razı olsun)'den namazdan önce hutbe okuduklarına dair yapılan rivayetler sahih değildir. Bunların sahih olduğu farz edilse bile bu, Resûlullah (s.a.v.)'ın devamlı tatbikatı karşısında bir şey ifade etmez.

 

Namazdan önce hutbe okunması takdirinde bu namazın sahih olup ol­madığında İslâm mezhepleri hem fikirdeğüdir.

 

Hanbelî ve Şâfiîlere göre, namazdan önce hutbe okunmuşsa bu yeterli değildir. Namazdan sonra hutbenin iade edilmesi gerekir.

 

Malikîlere göre önce okunan hutbe bayram hutbesi sayılır. Ancak na­mazdan sonra tekrarlanması mendub, (bazılarına göre) sünnettir.

 

Hanefîlere göre, bu hutbe kerahetle beraber bayram hutbesidir. İadesi gerekmez.

 

Bayram hutbeleri de aynen cuma hutbesi gibi iki hutbeden ibarettir. Cu­ma hutbesinde rükün olanlar, bunda da rükün; şart olanlar bunda da şart­tır. Ancak cuma hutbesine "hamd" ile başlamak sünnet olduğu halde, bayram hutbesine "tekbir"le başlamak sünnettir. Ancak bu konuda ihtilâf vardır. Bazı âlimler, bayram hutbesindeki tekbirler konusunda vârid olan hadisle­rin, Efendimizin hutbe esnasında bol bol tekbir getirdiğine işaret ettiğini, bu­nun hutbeye tekbirle başlamaya delil olmadığını söylerler. Bunlar kendisine hamd ile başlanmayan işlerin sonunun gelmediğini bildiren hadislere de ba­karak, bayram hutbesine de hamdele ile başlamanın sünnet olduğunu söy­lerler.

 

Zâdü'l-Meâd'de şöyle deniliyor: "Resûlullah (s.a.v.) bütün hutbelerine Allah'a ham ederek başlardı. Onun bayram hutbelerine tekbirle başladığına delâlet eden hiçbir hadis sahih değildir. İbn Mâce'nin Resûlullah'm müezzi­ni Sa'd'den yaptığı rivayette Efendimizin hutbe esnasında bol bol tekbir ge­tirdiği bildirilmektedir, pakat bu fahr-i kâinatın hutbeye tekbirle başladığını göstermez..."

 

İbnü'l-Kayyim devamla Şeyhülislam Takiyüddin'in de bütün hutbelere hamd ile başlamanın sünnet olduğunu nakletmiştir. Ancak dört mezheb ule­mâsına göre bayram hutbelerine tekbirle başlamak sünnettir. Beyhakî ve İbn Ebî Şeybe tabiûndan Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'nin, Bayram hutbele­rinden birincisine dokuz, ikincisine de yedi tekbirle başlamanın sünnet ol­duğunu söylediklerini nakletmişlerdir.

 

Cuma hutbesinden farklı olarak, bayram hutbesinden önce ezan da mev­cut değildir.